Ontdek hoe zij geholpen werden

Bart Van der Roost (Neoscores) werd ondersteund door Sven De Cleyn (imec)

10/02/2017

Bart Van der Roost (Neoscores) werd ondersteund door Sven De Cleyn (imec)

Allround kennis Circulaire Economie, Business coach, Logistiek, Overheid, Water, Onderhoud / Herstel, ICT: tools en platformen

Neoscores ontwikkelde Gustaf, de iTunes voor digitale partituren. Onder andere met de steun van imec groeide dit platform uit tot een wereldspeler in hun sector.

Uitdaging

Toen Bart Van der Roost zijn startup Neoscores uitbouwde zocht hij hulp. Hij had heel wat vragen over zijn product, maar zocht een onderbouwde methode om die keuzes te maken. Om tot een gefundeerde beslissing te komen en Neoscores goed te kunnen ontwikkelen klopte hij bij imec aan.

Aanpak

In imec vond Van der Roost een ideale partner, die twee trajecten voor Neoscores opzette. “Zo gingen we in eerste instantie in een Living Lab gebruikers laten co-innoveren. We ondervroegen hen niet alleen over de functionaliteit, maar ook over andere zaken als prijszetting”, vertelt Sven De Cleyn.

“Daarna gingen we nog een tweede traject aan waarin we vooral gingen focussen op de ondersteuning van de business en de financiële investering die daarvoor nodig was.”

Resultaat

Met dank aan de wetenschappelijk onderbouwde methodologie van imec, waarbij een panel gebruikers betrokken wordt bij de ontwikkeling, zag de eerste versie van Neoscores er een pak anders uit dan de oprichters oorspronkelijk voor ogen hadden.

Mijn belangrijkste tip? Read the fucking manual

Door daarnaast ook op financieel en inhoudelijk vlak te ondersteunen konden de fundamenten van Neoscores gelegd worden. Al snel leerde Van der Roost en z’n team om groots te denken: ze wisten van bij het begin dat ze niet alleen internationaal moesten gaan, maar ook dat ze in een tweezijdige markt zaten die onmiddellijk langs beide kanten bespeeld moest worden: zonder muziekstukken geen gebruikers, en geen muziekstukken zonder gebruikers.

Intussen staan meer dan 125.000 partituren op het platform, goed voor meer dan de helft van de muziekpartiturenmarkt. Die kan je per stuk aankopen, al heb je met een Premium-account onbeperkt toegang tot 500 muzikale meesterwerken, de zogenaamde Gustaf Essentials collection.

Tips & Tricks

“Mijn belangrijkste tip? Read the fucking manual”, zegt Bart Van der Roost. “Er zijn boeken en slidedecks over alles. Dus lezen en studeren maar! Daarnaast vond ik het belangrijk om hulp te zoeken.” En die heeft hij gelukkig gevonden!

Sophie Devolder (Happy Kiddo) ondersteund door Sarah Facq (Bryo)

Sophie Devolder liep rond met het idee van een kledingabonnement voor kinderen, maar ze had geen ervaring met het ondernemerschap. Ze klopte bij Bryo aan met een flinke dosis enthousiasme. Nu zijn haar eerste klanten een feit.
Allround kennis Circulaire Economie, Business coach, Onderwijs & Educatie, Allround Circulaire Economie

Sebastiaan de Neubourg (w.r.yuma sunglasses), ondersteund door Ann Claes (Flanders DC)

Honderden ideeën had Sebastiaan de Neubourg. Coach Ann Claes schoot Sebastiaan te hulp om zijn product in de markt te zetten. Een jaar later zijn de eerste brillen verkocht én is er een strategisch en operationeel actieplan voor 2018.
Allround kennis Circulaire Economie, Business coach, Onderwijs & Educatie, Distributie / Logistiek, Businessmodellen

Bernard Lahousse (Foodpairing) ondersteund door Dominique De Geest (Innovatiecentrum West-Vlaanderen)

Drie West-Vlamingen ontwikkelden foodpairing, een concept dat door meer dan een half miljoen professionals gebruikt wordt. Door de begeleiding van Innovatiecentrum West-Vlaanderen werd hun idee omgezet in een sterk en winstgevend bedrijf.
Allround kennis Circulaire Economie, Business coach, Logistiek, Allround Circulaire Economie